Γιατί δεν ζεσταίνει το νερό ο ηλιακός θερμοσίφωνας;

Μια από τις καλύτερες επενδύσεις για ένα σπίτι είναι η αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα. Η χρήση του προσφέρει γενικά πολλά οφέλη. Ειδικά με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ο ηλιακός θερμοσίφωνας θα προσφέρει μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων. Ζεσταίνει το νερό χωρίς να ξοδέψετε ούτε 1€ για το ηλεκτρικό ρεύμα. Παράλληλα είναι πολύ φιλικός προς το περιβάλλον, καθώς εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια για να ζεσταίνει το νερό. Ωστόσο, όπως όλοι οι μηχανισμοί έτσι και ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να εμφανίσει κάποια προβλήματα. Ειδικά όταν δεν συντηρείται όσο συχνά πρέπει, μπορεί να υποστεί σημαντικές φθορές. Ένα συχνό πρόβλημα είναι να μη ζεσταίνει το νερό. Παρακάτω σας δίνουμε κάποιους λόγους για τους οποίους ένας ηλιακός θερμοσίφωνας δεν ζεσταίνει το νερό και τι μπορείτε να κάνετε.

Γιατί ο ηλιακός θερμοσίφωνας δεν ζεσταίνει το νερό με τον ήλιο;

Αν, λοιπόν, παρατηρείτε ότι ο ηλιακός θερμοσίφωνας δεν ζεσταίνει το νερό, δείτε κάποιους πιθανούς λόγους και τρόπους να το αντιμετωπίσετε.
Γιατί ο ηλιακός θερμοσίφωνας δεν ζεσταίνει το νερό με τον ήλιο;

1. Έλλειψη αντιψυκτικού υγρού

Μια κοινή αιτία που ένας ηλιακός θερμοσίφωνας δεν ζεσταίνει το νερό είναι η έλλειψη αντιψυκτικού υγρού. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν ο ηλιακός βρίσκεται σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ το ζεστό νερό που παράγει δεν χρησιμοποιείται. Έτσι, ο ηλιακός υπερθερμαίνεται και δημιουργείται πίεση στο εσωτερικό του. Η πίεση φεύγει από τη βαλβίδα ασφαλείας, μειώνοντας όμως, το αντιψυκτικό υγρό. Έτσι, με μειωμένη τη στάθμη του αντιψυκτικού υγρού, ο ηλιακός θερμοσίφωνας δεν μπορεί να ζεστάνει το νερό. Η λύση σε αυτό είναι να το αραιώσετε με απιονισμένο νερό, αλλά δεν θα έχει την ίδια ισχυρή δράση με το σκέτο.

2. Μικρή χωρητικότητα του boiler

Πριν πείτε ότι έχει κάποιο πρόβλημα ο ηλιακός θερμοσίφωνας, σκεφτείτε αν οι απαιτήσεις σας είναι μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να σας καλύψει. Αν είστε μια οικογένεια, τετραμελής ή πενταμελής, το χειμώνα είναι δυσκολότερο να καλυφθούν οι απαιτήσεις σας στο έπακρο. Αυτό συμβαίνει καθώς οι ελεύθερες ώρες για μπάνιο συνήθως είναι οι νυχτερινές, που έχει πέσει ο ήλιος. Έτσι, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας με μικρό boiler δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες σας σε ζεστό νερό. Η λύση εδώ είναι ή να εφοδιαστείτε ένα μεγαλύτερο boiler ή να ρυθμίσετε μεταξύ πως θα χρησιμοποιείτε το ζεστό νερό.

3. Δεν έχει γίνει συντήρηση

Μιας που ο ηλιακός θερμοσίφωνας δεν είναι στο οπτικό μας πεδίο, συνήθως ξεχνάμε να ασχοληθούμε με τη συντήρησή του. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος, καθώς όπως όλες οι συσκευές έτσι και αυτός χρειάζεται συντήρηση για τη σωστή λειτουργία του. Έτσι, να σκέφτεστε ότι ο ηλιακός σας θερμοσίφωνας για να δουλεύει σωστά χρειάζεται κάθε 1-2 χρόνια συντήρηση. Βρείτε τον κατάλληλο επαγγελματία να συντηρεί τον ηλιακό σας και χαρίστε του ακόμα περισσότερα χρόνια ζωής.

Έχετε ηλιακό θερμοσίφωνα διπλής ενέργειας; Προσοχή!

Ο ηλιακός θερμοσίφωνάς σας είναι διπλής ενέργειας αλλά δεν ζεσταίνει το νερό με το ηλεκτρικό ρεύμα; Τότε το πρόβλημα πρέπει να το ελέγξει κάποιος ειδικός. Υπάρχουν κάποιοι προφανείς λόγοι να συμβαίνει αυτό, όμως για τη δική σας ασφάλεια αφήστε το σε κάποιον επαγγελματία.

Ασφάλεια   1.Καμένη ασφάλεια

Μπορεί για κάποιο λόγο να έχει καεί η ασφάλεια και να μη μπορεί ο ηλιακός θερμοσίφωνας να εκμεταλλευτεί την ηλεκτρική ενέργεια. Αν γνωρίζετε από ηλεκτρολογικό πίνακα ίσως να μπορέσετε να το καταλάβετε. Άλλος ένας λόγος είναι να έχει βραχυκυκλώσει το σύστημα. Όποιος και αν είναι ο λόγος, ζητείστε καλύτερα τη βοήθεια κάποιου ειδικού, για την ασφάλειά σας.

Αντιστάτης   2.Βλάβη στον αντιστάτη

Ο αντιστάτης ελέγχει τη ροή του ρεύματος. Σε περίπτωση που ο ηλιακός θερμοσίφωνας δεν ζεσταίνει το νερό μπορεί να έχει βραχυκυκλώσει ο αντιστάτης. Επειδή η αντικατάστασή του δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, επικοινωνήστε άμεσα με έναν ηλεκτρολόγο για να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Εμπιστευτείτε τους ειδικούς

Αν σας ανησυχεί που ο ηλιακός σας θερμοσίφωνας δεν ζεσταίνει το νερό υπάρχει λύση. Η MasterSOL, με χρόνια εμπειρία στους ηλιακούς θερμοσίφωνες μπορεί να κάνει έλεγχο στον ηλιακό σας και να σας δώσει τη λύση που ζητάτε. Εμπιστευτείτε τους ειδικούς σε αυτόν τον τομέα και απολαύστε το ζεστό νερό που επιθυμείτε!
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας.